top of page

Attrahera fler kvinnor till din jobbannons

Uppdaterat: 20 apr. 2023


Allbrightrapporten 2022 visar att tillväxten av kvinnliga chefer aldrig varit svagare. Andel kvinnor i chefspositioner ligger på låga 27 %, precis som förra året. Exempelvis gick antalet kvinnliga affärsområdeschefer ned från 19 % till 17 % och kvinnliga VD:ar gick från 12 % till 11 %. Samtidigt visar rapporten att jämställdhet ökar organisationers lönsamhet. Det finns även otalig annan forskning som visar på liknande resultat. Så varför inte satsa på att få in fler kvinnor?


I många mansdominerade branscher är steg nummer 1 att ens anställa kvinnor. Kvinnorna finns där, men du får hitta ett sätt att locka dem till dig och din organisation. Här kommer några, faktiskt ganska enkla, knep för att få din jobbannons mer intressant för kvinnor. Självklart utan att diskriminera. Och du, det behöver inte göra din annons mindre attraktiv för män.


I allmänhet är det viktigt att formulera sin jobbannons på rätt sätt, inte bara när det gäller att attrahera kvinnliga kandidater. TNG:s kandidatrapport från 2023 visar att 36 % låtit bli att ansöka till ett utannonserat jobb fast man var intresserad för att de inte känt sig välkomna att söka på grund av hur platsannonsen var skriven, och 28 % uppger att det låtit bli p.g.a. ordval och tonalitet på annonsen.


Känner du direkt att skriva annonser inte är din grej, så hjälper vi på Bokadero gärna till. Vi finns här för dig i de delar av rekryteringsprocessen som du vill ha stöttning i.


Byt ut vissa ord

Det finns manliga och kvinnliga ord (Gaucher, Friesen och Kay, 2011). Jobbannonser som är maskulint formulerade är inte lika tilltalande för kvinnliga kandidater. Samma studie visade också att även om kvinnor ansåg att ”maskulina” annonser var mindre attraktiva att ansöka till, så var inte män lika benägna att tycka att ”feminina” annonser var mindre intressanta. Flory, Leibbrandt och List (2015) visar till och med på att en kvinnligt kodad annons fick nästan dubbelt så många ansökningar som en manligt kodad annons, trots att innehåll, arbetsuppgifter och information om arbetsgivaren var lika.


Studien har tagit fram en längre lista på ord som är kvinnliga och manliga, men några exempel på ord som är kvinnliga och som kan vara trevliga att få med i en annons på ett eller annat sätt är gemenskap, varm, lojal och samarbete. Några manliga ord att ha i bakhuvudet är mål, tävling, mod, individ och utmana. Här kommer ett par förslag på ord som kan bytas ut för att attrahera fler kvinnor: Beslut/bestämma till ansvar Driven/ambitiös till engagerad Självsäker/självförtroende till förtroendeingivande Frispråkig/rättfram till ärlig


Så du kan t.ex. skriva att ni söker ”en driven och rättfram individ som inte räds att ta beslut” eller ”en engagerad och ärlig person till teamet som gärna tar ansvar” utan att göra förändringar i er kravprofil. Men ni kanske tilltalar fler kvinnor.Minska antalet krav

Jobbannonser som listar många krav för tjänsten tenderar att avskräcka kvinnor från att söka i en högre grad än män. Alvesson och Billing (2011) skriver att detta beror på att kvinnor i högre grad kan känna sig underkvalificerade och tänker att de ändå inte skulle få tjänsten om de sökte, men män inte tänker likadant i regel. En undersökning av Hewlett Packard menar att män ansöker till jobb när de uppfyller 60 % av kraven medan kvinnor ansöker när de uppfyller 100 % av kraven (Mohr, 2014). En annan undersökning visar att 72 % av kvinnor har låtit bli att söka ett jobb just för att de inte uppfyllt kraven i annonsen, och siffran för män är betydligt lägre på 58 % (TNG, 2023).


Har du möjlighet att i din annons skala ned listan på dina krav och vad som är meriterande är detta positivt. Vi menar inte att du gå ifrån din kravprofil och sänka dina krav på kandidaterna, men tänk efter en extra gång när annonsen skrivs. Tänk exempelvis på att vissa krav kan uppfattas olika av olika personer. ”Ha ett stort mekaniskt intresse” eller ”Vara senior i System 1” är exempel på meningar som går att tolka på olika sätt. Tydliggör vad du menar och varför det är krav för tjänsten.


Visa er kultur och varför någon ska ansöka till jobbet

Kvinnor arbetar i högre grad i yrken som prioriterar mjuk värden, som t.ex. HR och vården. Du kan se till att få in lite mjuka värden i er jobbannons också. Skriv in några meningar om varför ni finns, er vision, er kultur osv.


Arbetar ni för att öka jämställdheten eller i alla fall få en jämnare könsfördelning? Skriv det! Har du möjlighet att lägga in bilder på kvinnliga medarbetare när ni annonser om jobbet? Gör det! Det kan tilltala andra kvinnor och få dem att känna tillhörighet hos er. Du kan till och med uppmuntra kvinnor att ansöka, om det är så att kvinnor är en underrepresenterad grupp hos er. Tänk dock på att det inte är okej att skriva att ni söker efter att anställa en kvinna (Arbetsförmedlingen).


Läs mer om Bokadero Rekrytering här: https://www.info.bokadero.se/rekryteras

 

Källor:
-Mats Alvesson, Yvonne Due Billing ”Kön och organisation”. 2011-TNG, 2023. Talent Insights - Fördomsfri Rekrytering i Sverige 2023

Comments


bottom of page